Te alapból oké vagy, nincs szükség ellenparancsokra

Frissítve: 2020. aug. 2.

Te milyen ellenparancsokat követsz?


Légy tökéletes!

Légy erős!/Bírd ki!

Tégy erőfeszítéseket!

Szerezz örömet!

Siess!

Nem, nem a fogyasztói társadalom és a reklámok „titkos”, a pszichénkre ható üzenetei ezek. Olyan, a viselkedésünket alapvetően meghatározó úgynevezett ellenparancsokról-tudattalan viselkedési mintázatokról - írok most, amelyeket jó vagy rossz, de sokan követünk a mindennapokban és amelyek a boldogulásunkat szolgálnák. Vagy mégsem? Ennek járunk utána és keressük meg a ránk jellemző ellenparancsot.


Egyáltalán mi ez az ellenparancs? Az ellenparancsok fogalma a tranzakcióanalízis (https://hu.wikipedia.org/wiki/Tranzakci%C3%B3anal%C3%ADzis) megalkotójától Eric Berne amerikai pszichológustól származik és amelyeket driverek-nek is nevezünk. Máris jön egy ellentmondás, ahelyett, hogy segítenének bennünket, sokszor az ellenkezőjét teszik, megnehezítik az életünket, kihatnak testi és lelki jóllétünkre.

Mikor észlelheted leginkább? Váratlan helyzetekben egészen biztosan, amikor nem tudod megtervezni a viselkedésedet előre, amikor te és a szituáció szemtől-szemben találkoztok. Az ilyen helyzetekben tudod megfigyelni a rád jellemző driver-t.

Az 5 ellenparancs még egyszer:


Légy tökéletes!

Légy erős!/Bírd ki!

Tégy erőfeszítéseket!

Szerezz örömet!

Siess!

Melyik jellemző személy szerint rád az alábbi 5 közül?

Mit tesznek veled?

Hogyan tudod őket felszámolni? Ennek járunk most utána.


Először is mindegyik driver-ben van sajnos egy közös. Mégpedig, hogy tudattalanul hitetik el veled, hogy ha nem eszerint cselekszel, akkor nem vagy oké. Pedig ugye tudod, hogy ez nem igaz? Te alapból oké vagy! Ebben szeretnélek megerősíteni ezzel az írással!
De honnan jönnek ezek az ellenparancsok? A driver-ek mögött elsősorban szüleink üzenetei húzódnak meg. Ezek az üzenetek többnyire jószándékú bátorításként, tiltásként jelentek meg anno szavakban és a non-verbális kommunikációban és alapvetően a világban való eligazodásunkat, boldogulásunkat lennének hivatottak szolgálni. Tehát ezek a driver-ek alapvetően szüleink helyes, illetve téves feltételezéseit, félelmeit, feszültségeit ötvözik.

Mi ezzel a gond?

A segítség mellett, ha túlságosan dominál bennünket, megakadályoz minket a szabad önkifejezésben, hiszen ilyenkor valójában ezek a bevésődött üzenetek aktivizálódnak.

Ezért ezek felismerése és semlegesítése segít az önazonossá válásban és amelyhez gyakorlás szükséges.

Nézzük, melyik jellemző leginkább rád?

Légy tökéletes!

Az összes energiádat a tökéletességre, a hibátlanságra, a sikerre összpontosítod, bármibe is kezdesz? Akkor te is azt hiszed, hogy akkor lehetsz elfogadott, ha mindent jól csinálsz. De mi az, hogy jól csinálni? Ez annyira szubjektív, hogy kár ebbe ennyi energiát fektetni. Magas színvonalon dolgozol, iszonyú lelkiismeretes vagy, utálod a hibázást, mindent elkövetsz ennek kiküszöböléséért, emiatt sokszor merevvé válhatsz, elveszel a részletekben. Iszonyú kritikus tudsz lenni magaddal (és persze másokkal is). Tudom, hogy a célod, hogy sikerüljön, hogy győzedelmeskedj, de őszintén, miért gondolod, hogy csak így lehetsz jó? Miért akarod magad sokszor kizsákmányolni?

Adj magadnak levegőt és gyakorold: „Elég jó vagyok így is.”


Légy erős/Bírd ki!

Az érzések semmire sem jók, de legalábbis hiba csúszik a gépezetbe, ha kimutatod? Nincs elérzékenyülés, racionális döntések vannak. Nem is érted mások, mit vannak elfoglalva úgy az érzésekkel? De ha így is tesznek, lehetőleg ne a környezetedben tegyék, mert azt nem bírod? Semmit nem bízol másokra, és nem is kérsz segítséget, te majd megoldod. Mindent. Ha mégis ráérnél beszélgetni, talán jobb a két lépés távolság. Mi van emögött? Lehet, hogy úgy érzed a környezetednek nem kell tudnia az érzéseidről, szükségleteidről, mert igazából ki kíváncsi rájuk és egyáltalán mi változik, ha elmondod? Ha te is „Légy erős vagy” szinte biztos, hogy a jég hátán is megélsz. De milyen áron? Nem vagy egyedül, az érzéseid hozzád tartoznak, a te fontos részeid és igenis kíváncsiak vagyunk rá a vágyaiddal együtt. Ne zárd el magad.

Ezt gyakorold: „Megengedem magamnak, hogy érezzek, és kifejezzem szabadon a vágyaimat!”


Tégy erőfeszítést!

Keményen dolgozol, teszel erőfeszítéseket, küzdesz. Végül is mindig harcolsz valamiért, amit mások is látnak, kétségtelen. De akármennyire bosszantó is, valamiért nem sikerülnek az utolsó lépések, a célba érés. Vagy elengeded a célt egy ponton, vagy eleve irreális az, amit kitűzöl, netán lebetegszel a vége előtt. Milyen érdekes. Lehet, hogy te vagy az, aki szabotálja mindezt? Egész életedben szorgalmasan dolgoztál, akár a kiégésig, mégsem érzed a vágyott elismerést. Emiatt belül feszült és csalódott vagy. Lehet, hogy számodra a kemény munka az érték. Ha azt érzed, mások emiatt becsülnek. Ne másokkal törődj, hanem hogy ha csinálsz valamit fejezd is be, különben sosem jön a megelégedettség.

Ezt üzend magadnak: „Amit elkezdtem, befejezem és megpihenek!”

Szerezz örömet!

Te vagy, aki a minta barát, társ. A megértő, érdeklődő, kellemes társaság. Mások boldogsága, megelégedettsége fontos számodra. Na de mi van veled?! Az persze nem számít, ha van egy közösség, amit össze kell tartani, le kell fordítani egymás igényeit, hogy aztán nagy, egységes harmónia alakuljon ki. Nehéz kereszt mindig örömet szerezni másoknak. Ez folytonos önlemondással jár, hogy hátra sorold magad a fontossági sorrendben, persze ha más jól érzi magad, nem lehet ilyen önös célod. Mivel mindig másokra figyelsz, ezért talán el is bizonytalanodsz, ha saját magadat kell érvényesítened. Azon morfondírozol, ezt egyáltalán hogyan kell?

Kezdd ezzel: „Magamnak szerzek örömet!”


Siess!

Folyton rohansz, és te vagy a mindig késő. Na persze büszke vagy arra, hogy egyszerre sok dolgot tudsz futtatni, nem is érted azokat, akik azt mondják nem hatékony a multitasking. Persze ezt a munkahelyen szeretik, mert hatékonynak tűnik. De ha sürgeted a körülötted lévőket, azt már kevésbé szokták szeretni az elszenvedői. Néha azért te is zilált leszel a tempótól, de hát ezt csak így lehet. Tényleg? Csak úgy lehet, hogy minél gyorsabban, minél több feladatot láss el? Vagy minél rövidebb idő alatt, minél több élményt szerezz, láss, tapasztalj? Engedd meg magadnak, hogy mélységében is tapasztalj.

Állj meg és mondd magadnak: „Adok időt magamnak!”


Ha egy vagy több driver-t is felismertél, először is gratulálok, az első lépést megtetted! Elsőre nem az a cél, hogy egyik napról a másikra kiiktasd az ellenparancsot, nem is lehet, mivel régóta veled vannak, azonban a testi és lelki jólléted érdekében időről-időre kezdd el nyakon csípni őket és engedd be a semlegesítő üzenetet.


Nincs alkalmasabb időpont, kezdd el most! :)Áhli Mariann magánéleti - karrier - KKV coach

Ha hasznos volt a bejegyzés, lehet, hogy másoknak is az lehet, köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel. Fontos, hogy tudjam, tetszett-e a cikk, ami lelkesít. Örömmel tölt el, ha jelzed felém a tetszik gombbal. Ha szeretnél követni, használd a “Követem” gombot, így tudsz értesülni a legújabb bejegyzéseimről.

Ãhli_Mariann.jpg
Psziché.png