top of page

Te alapból oké vagy, nincs szükség ellenparancsokra

Frissítve: 2020. aug. 2.

Te milyen ellenparancsokat követsz?


Légy tökéletes!

Légy erős!/Bírd ki!

Tégy erőfeszítéseket!

Szerezz örömet!

Siess!

Nem, nem a fogyasztói társadalom és a reklámok „titkos”, a pszichénkre ható üzenetei ezek. Olyan, a viselkedésünket alapvetően meghatározó úgynevezett ellenparancsokról-tudattalan viselkedési mintázatokról - írok most, amelyeket jó vagy rossz, de sokan követünk a mindennapokban és amelyek a boldogulásunkat szolgálnák. Vagy mégsem? Ennek járunk utána és keressük meg a ránk jellemző ellenparancsot.


Egyáltalán mi ez az ellenparancs? Az ellenparancsok fogalma a tranzakcióanalízis (https://hu.wikipedia.org/wiki/Tranzakci%C3%B3anal%C3%ADzis) megalkotójától Eric Berne amerikai pszichológustól származik és amelyeket driverek-nek is nevezünk. Máris jön egy ellentmondás, ahelyett, hogy segítenének bennünket, sokszor az ellenkezőjét teszik, megnehezítik az életünket, kihatnak testi és lelki jóllétünkre.

Mikor észlelheted leginkább? Váratlan helyzetekben egészen biztosan, amikor nem tudod megtervezni a viselkedésedet előre, amikor te és a szituáció szemtől-szemben találkoztok. Az ilyen helyzetekben tudod megfigyelni a rád jellemző driver-t.

Az 5 ellenparancs még egyszer:


Légy tökéletes!

Légy erős!/Bírd ki!

Tégy erőfeszítéseket!

Szerezz örömet!

Siess!

Melyik jellemző személy szerint rád az alábbi 5 közül?

Mit tesznek veled?

Hogyan tudod őket felszámolni? Ennek járunk most utána.


Először is mindegyik driver-ben van sajnos egy közös. Mégpedig, hogy tudattalanul hitetik el veled, hogy ha nem eszerint cselekszel, akkor nem vagy oké. Pedig ugye tudod, hogy ez nem igaz? Te alapból oké vagy! Ebben szeretnélek megerősíteni ezzel az írással!
De honnan jönnek ezek az ellenparancsok? A driver-ek mögött elsősorban szüleink üzenetei húzódnak meg. Ezek az üzenetek többnyire jószándékú bátorításként, tiltásként jelentek meg anno szavakban és a non-verbális kommunikációban és alapvetően a világban való eligazodásunkat, boldogulásunkat lennének hivatottak szolgálni. Tehát ezek a driver-ek alapvetően szüleink helyes, illetve téves feltételezéseit, félelmeit, feszültségeit ötvözik.

Mi ezzel a gond?

A segítség mellett, ha túlságosan dominál bennünket, megakadályoz minket a szabad önkifejezésben, hiszen ilyenkor valójában ezek a bevésődött üzenetek aktivizálódnak.

Ezért ezek felismerése és semlegesítése segít az önazonossá válásban és amelyhez gyakorlás szükséges.

Nézzük, melyik jellemző leginkább rád?

Légy tökéletes!

Az összes energiádat a tökéletességre, a hibátlanságra, a sikerre összpontosítod, bármibe is kezdesz? Akkor te is azt hiszed, hogy akkor lehetsz elfogadott, ha mindent jól csinálsz. De mi az, hogy jól csinálni? Ez annyira szubjektív, hogy kár ebbe ennyi energiát fektetni. Magas színvonalon dolgozol, iszonyú lelkiismeretes vagy, utálod a hibázást, mindent elkövetsz ennek kiküszöböléséért, emiatt sokszor merevvé válhatsz, elveszel a részletekben. Iszonyú kritikus tudsz lenni magaddal (és persze másokkal is). Tudom, hogy a célod, hogy sikerüljön, hogy győzedelmeskedj, de őszintén, miért gondolod, hogy csak így lehetsz jó? Miért akarod magad sokszor kizsákmányolni?

Adj magadnak levegőt és gyakorold: „Elég jó vagyok így is.”


Légy erős/Bírd ki!

Az érzések semmire sem jók, de legalábbis hiba csúszik a gépezetbe, ha kimutatod? Nincs elérzékenyülés, racionális döntések vannak. Nem is érted mások, mit vannak elfoglalva úgy az érzésekkel? De ha így is tesznek, lehetőleg ne a környezetedben tegyék, mert azt nem bírod? Semmit nem bízol másokra, és nem is kérsz segítséget, te majd megoldod. Mindent. Ha mégis ráérnél beszélgetni, talán jobb a két lépés távolság. Mi van emögött? Lehet, hogy úgy érzed a környezetednek nem kell tudnia az érzéseidről, szükségleteidről, mert igazából ki kíváncsi rájuk és egyáltalán mi változik, ha elmondod? Ha te is „Légy erős vagy” szinte biztos, hogy a jég hátán is megélsz. De milyen áron? Nem vagy egyedül, az érzéseid hozzád tartoznak, a te fontos részeid és igenis kíváncsiak vagyunk rá a vágyaiddal együtt. Ne zárd el magad.