top of page

Krízis, mint nagyító

Frissítve: 2020. ápr. 16.

A személyes történetemmel kezdem.

A március 13-i bejelentést követő napokat nálam egy rövid felpörgött időszak követte. Utólag visszatekintve pánikszerűen kerestem, hogy milyen módokon tudok másoknak segíteni ebben a nehéz helyzetben (ezt hívják úgy, hogy cselekvésbe menekülés). Ezzel párhuzamosan az aggodalom és bizonytalanság engem is elárasztott, de nem a megbetegedéstől való félelem volt az oka, hanem a családom féltése, a tőlem segítséget kérők várható időszakos csökkenése és hogy mikor lesz ennek az egésznek egyáltalán vége és addig is milyen változásokat, veszteségeket kell még átélnünk. Számomra ez volt a meghatározó.

Úgy éreztem jött ez a vírus és elvette az eddigi életem, a terveimmel együtt és csak bizonytalanságot hozott. Aztán jött a kijárási korlátozás, ami egy jó nagyot "rúgott" rajtam. Maga a tudat, hogy a szabadságom korlátozódik - annak ellenére, hogy egyetértek vele -, a bezártság érzését hozta magával és elfojtott dühöt.

A hangulatomat tekintve hullámvölgyek (hegyek nélkül) követték egymást az első 2 hétben, rosszul aludtam, hol így keltem, hol úgy, borult a napi rutin, a biztonságos keretek. Úgy éreztem minden nap ugyanolyan és ki tudja meddig lesz ez így.

Bal agyféltekével tudtam, hogy mit kellene tennem. Tudtam, hogy sokat segít, ha tudatosan megtervezem az új működésemet, alternatívákat keresve, de mintha valami nem engedett volna, hiányzott a belső erő. Időre volt még szüksége a lelkemnek.


Kihangosítottam az érzéseimet, hagytam, hogy megéljem, ami éppen bennem van, aztán amikor elég mélyre jutottam, megnyílt a lehetőség az újrarendeződés felé. Rájöttem, hogy a koronavírus miatt nem csak a járvány ideje alatti életemet kell újra kereteznem. Ez a vírus nagyítóként mutatja meg életem azon területeit, ahol tennivalóm lenne.


Körülbelül 2 hétig tartott a helyzet teljes elfogadása, minden bizonytalanságával együtt, a korábbi életem és terveim időszakos elvesztéséből adódó rossz érzéseken való túljutás. Mindezeken túllépni úgy, hogy tudtam, a hozzám forduló klienseknek biztos támaszt kell tudnom nyújtani, nem volt könnyű.

Egyik reggel elővettem az életkerék gyakorlatot, hogy segítségen az újra keretezésben.

Ezt szeretném ma megmutatni nektek is. De először is ...


Mit jelent az, hogy nagyító ez a mostani állapot és mit mutat?


Ennek a krízisnek megvan az a sajátossága, hogy felerősítve megmutathatja mindazt, amiben eddig léteztünk, ahogyan éltünk, döntöttünk nap, mint nap. És kíméletlenül szembesíthet minket egy vagy akár több dologgal is. Milyen dolgokkal?


 • Hogy eddig elbújtunk a megoldandó személyes problémáink és végső soron önmagunk elől, ki munkamániával, ki a folytonos társasági élettel, állandó programozással, örökös tevékenységbe merüléssel.

 • Hogy az egyedüllét számunkra egyenlő a magánnyal.

 • Hogy nem vagyunk jóban önmagunkkal.

 • Hogy eltávolodtunk a párunktól.

 • Hogy nehezünkre esik segítséget kérni.

 • Hogy nem tudunk nemet mondani.

 • Hogy mindent magunkra vállalunk.

 • Hogy háttérbe szorítjuk magunkat.

 • Hogy jobban kellene törődni önmagunkkal is.

 • Hogy meg kellene tanulnunk jobban kezelni a stresszt és a feszültséget.

 • Hogy nem is szeretjük a munkánkat.

 • Hogy nehezen tudunk másokhoz kapcsolódni.

 • Hogy több minőségi időt kellene a családunkkal tölteni.

 • Hogy többet kellene törődnünk az egészségünkkel.

 • Hogy az otthonunkat szebbé, otthonosabbá, rendezettebbé tehetnénk.


Lesznek, akikben megjelenik majd - talán nem is tudatosan -, hogy amit számukra felnagyít és megmutat a jelenlegi helyzet, ementén elkezdjenek segíteni önmagukon. Lesznek, akik a koronavírus okozta krízis által közelebb kerülnek önmagukhoz - ami kezdetben akár abban nyilvánulhat meg, hogy találkoznak a rossz érzéseikkel -, majd túljutva ezen legyőzik a magányt, mélyebb megértésekhez jutnak és új megoldásokat keresnek az életük problémás helyzeteire/területeire.

Én abban hiszek, hogy a krízisben benne van ennek a megújulásnak a lehetősége.

És lesznek olyanok is, akik "túlélni" szeretnék ezt a mostani helyzetet és a járvány végeztével tovább fogják élni életüket úgy, ahogyan azt március elején abbahagyták.