top of page

Tudd azt mondani, hogy elég ...

Frissítve: 2019. okt. 18.

Dr. Almási Kitti néhány hete megosztott sorai talán sokakat érinthet, vagy így vagy úgy. Munkában és a magánéletben is találkozhatunk agresszorokkal, akik látszólag attól érzik jól magukat, ha másokkal megsemmisítőleg viselkedhetnek.


Forrás:Dr. Almási Kitti facebook bejegyzés

Mit tegyünk a minket le- vagy elnyomni vágyókkal?


Előszöris próbálj meg higgadt és tudatos maradni, mintha kívülről figyelnéd az eseményeket, ne ülj fel a provokációnak és ami nagyon fontos, ne képzeld magad áldozatnak, kerüld az alárendelődő viselkedést.


Milyen viselkedés “bátoríthatja” az elnyomókat?


Érzékenység, rossz stressztűrés, alárendelődésre, beletörődésre való hajlam, negatív önkép, alacsony önbecsülés, passzivitás, kudarckerülés, bizonytalanság, elégtelen érzelemkontroll, konfliktuskerülés.


A túlérzékenység, a sértődékenység, a mimózaság vagy a túlzott lobbanékonyság, az idegeskedés, a gyenge stressztűrés növeli az áldozattá válás kockázatát.


Próbáld ki a "pókerarcot", mert elbizonytalanítja az elnyomót.

Az érzelemkontroll mellett pedig érdemes konfliktuskezelési stratégiákat elsajátítani.


Sok alárendelődő típus küzd azzal, hogy nem tud nemet mondani. Érdemes az emögött megbújó hiedelmek felismerésével foglalkozni. Mik lehetnek ezek a hiedelmek? Ha nemet mondok, nem fognak szeretni, .... nem fognak elfogadni, ... ki fognak rúgni, stb. Ha ezeket megtalálod, kezdődhet az érdemi munka, hiszen meg lehet és kell is ezeket kérdőjelezni, mert ezek a legtöbbször nem fedik a realitást: mondhatsz nemet, mert jogodbak áll kifejezni a határaidat. Attól, hogy nemet mondasz, szerethető vagy. Ha nemet mondasz egy feladatra a munkahelyeden, abból nem az következik, hogy ki fognak rúgni, stb.


Fontos, hogy ne a hiedelmeid irányítsák a viselkedésedet, hogy vissza tudd utasítani, ha például valaki jogtalan kérésekkel fordul hozzád vagy méltatlanul viselkedik veled. Amíg nem tanulsz meg határozottan nemet mondani, számíts rá, hogy kihasználnak a munkában és a magánéletben is, a kelleténél több munkát aggatnak a nyakadba, vagy számodra kellemetlen feladatokat bíznak rád.


Fontos szem előtt tartani, hogy:

Nem változtathatod meg az ilyen embereket, ez egy illúzió. Ne akarj áldozatból megmentővé válni.

Ne akarj megfelelni, mert minél inkább ezt teszed, annáI inkább távol kerülsz önmagadtól, attól aki igazán vagy.

A döntéseknél a magad igényeit vedd figyelembe.

Ismerd fel a jogaidat - az őszinte, igazságos bánásmódhoz, saját választásaidhoz és önmagad képviseletéhez való jogodat.

Ne tűrj csendben.

Ha nincs változás, lépj ki a helyzetből.


Többször kerültél már ilyen helyzetbe?

Sok áldozat szenved önbizalomhiánytól, önértékelési problémái vannak. Az okok pedig a gyerekkorunkra vagy valamilyen negatív tapasztalatra, élményre vezethetők vissza. És sajnos, ha hihetetlen is, tudat alatt újra hasonló helyzetekbe tudunk sodródni és megismétlődik vagy megismétlődni látszik az élmény, ekkor „kapcsol be” az áldozat szerep.

Ha sokszor kerülsz áldozat szerepbe, érdemes az önismereti munka által a gyökérokok feloldásába energiákat fektetni és ezzel párhuzamosan az önmagunkért kiállás gyakorlatát megtanulni, akár szakember segítségével.


Mondj nemet a méltatlan helyzetekre!