top of page

Vállalkozás indítás és a félelmek … Miben segíthet a karrier coach ilyenkor?

„Sok embert összezúz a félelem terhe és lebénítja őket, melynek következményeképp egész életüket mozgásképtelenül élik le.”

/Anita Andrade


Már jó ideje vállalkozás indítását fontolgatod?

A félelem rengeteg formát ölthet (általában kifogás keresés formájában) és emberi működésünk, azaz az agyunk természetes védekező mechanizmusa, mely megóv bennünket a bajtól, fájdalomtól, nehézségektől.


Lássuk be egy vállalkozás magával hozza a bizonytalanságot, a változást, kudarc lehetőségét, visszautasítást, döntési helyzeteket, egyéni felelősség vállalást,stb.

Először is fontos megértenünk, hogy az agyunk rövidtávon gondolkodik és nem látja a hosszútávú előnyöket, mely például a vállalkozás indításhoz kapcsolódik.

Első lépésként sokat segíthet, ha tudatosítod magadban, hogy a te agyad is teszi a dolgát, szeretne megóvni és ez így van jól. Kérlek ne érezz még ezért is lelkiismeretfurdalást!

A félelem érzése az alapérzéseink egyike, teljesen normális és a sikeres vállalkozók is szoktak félelmet érezni. Sőt, amikor üzleti tervezésnél kockázatokat mérünk fel és kerülünk el, vehetjük úgy, hogy tulajdonképpen a félelmünket tesszük objektívvá és keresünk rá megoldási lehetőségeket.

Ha viszont a félelem megbénít és gátol minket az előre jutásban, akkor azzal foglalkozni kell. Bár az is igaz, hogy mindaddig, ameddig egy helyzet nem eléggé rossz számunkra, jelen esetben, hogy elindulj az önmegvalósítás útján, addig, bárki bármit is mondd, nem fogunk lépni. Példaként, ha alkalmazottból szeretnél vállalkozóvá válni, de meg tudod magyarázni magadnak, hogy az miért kényelmes még számodra néhány évig, akkor én biztosan elindulnék a motivációd és félelmeid feltérképezése irányába, mert nagy valószínűséggel itt lesz a megoldás kulcsa.


Ha most ott állsz, hogy indulnál is, meg nem is tudod... Képzeld el, hogy 3 évvel később vagyunk. Milyen érzés lenne, ha még mindig ebben a helyzetben lennél? El tudnád fogadni, ha az az ember lennél, aki a félelmei miatt nem mert lépni?


És milyen érzés lenne, ha már elindultál volna az úton? Mit szeretnél látni? Mi a különbség a két elképzelt kép között?


Érdemes azt is megnézni, hogy ha például félsz a kudarctól, hogy mit jelent neked maga a szó? Valami nem sikerül úgy, ahogyan szeretném? Valami nem sikerül elsőre? Felteszem azt az egyszerű kérdést, hogy és akkor mi van? Szerinted a sikeres vállalkozókat sosem érték kudarcok? Dehogynem, és abból ők is tanultak. Ne adj' isten, mi van, ha megpróbálod és a levont tapasztalatok után úgy döntesz, ez ebben a formában nem jó és változtatsz. Érdemes megnéznünk, hogy mit tekintünk mi kudarcnak, de lehet ez a sikertelenség vagy bármilyen szó. Lehet-e ennek más jelentése? Például, hogy jelenthet-e tanulást vagy egyebet. Biciklizni sem azonnal tanultunk meg. Én magam egy csomószor horzsoltam fel a térdeimet, de ma már megy. :)


Hiedelmek - hamis meggyőződések

A hiedelmeinket, hogy mit gondolunk a világról a tanáraink, szüleink, barátaink, környezetünk és a történések alakították ki észrevétlenül, amelyek olykor korlátoznak minket. Ha egy ideje egy helyben toporogsz, érdemes ránézni, hogy neked milyen hiedelmeid vannak a vállalkozás indításával kapcsolatban.


„Nekem úgyse sikerülne.”

„Jobb a biztos, mint a bizonytalan.”

„A mi családunk nem vállalkozó típus.”

„Én nem vagyok olyan tehetséges, mint a többi.”

„Ha felmondanék a munkahelyemen, vállalkozást nyitnék és besülnék, akkor nem találnék újra munkát.”

"Ha valami nem sikerül elsőre, az kudarcra van ítélve."

Ezekre a hiedelmekre érdemes lenne ránézni egy kicsit. Fogadni merek, hogy ha beszélgetnénk, mindegyikre találnánk közösen indoklást, hogy az önmagában miért nem igaz.


Itt ki is térek még egy hiedelemre, mert sokszor szembesülök vele, hogy azt gondoljuk, akik vállalkoznak, ők valami szerencsés csillagzat alatt születtek.

Valójában ők sem feltétlenül tehetségesebbek nálad. A tehetségnek sok köze nincs a sikerhez. Ez bizonyított tény. Sok olyan tehetséges, jó adottságokkal megáldott ember van, aki elvesztegette azt. Lehet, hogy ismersz te is ilyet. Illetve hány olyan embert ismersz, akiről sose gondoltad volna, hogy sokra viszi, de tanult, felfejlesztette magát és elért sikereket?

A siker a motiváció, hit magamban és a belefektetett energia, elszántság, kitartás kérdése, nem pedig az adottságoké.


Néha a hiedelmeink miatt keressük a kifogásokat, hogy majd miért csak 10 év múlva szeretnék vállalkozást….


Mit tehetünk?

Először is elkezdjük edzeni a szakmai önbizalmunkat, tudatosságunkat.

Sokszor csökkent a félelmünkön, ha elkezdünk ismereteket, tudást szerezni a vállalkozás indítás lépéseiről, hiszen egyre több tudásunk lesz, ami biztonságot nyújt. És ami legalább ennyire fontos, ha nem a legfontosabb, tisztába kell jönnünk a saját erősségeinkkel, értékeinkkel, amikre alapozhatunk.


Megtalálni a saját miértedet, a küldetésedet

Hogy minden nap hajnali 5-kor felkelj, nekiállj dolgozni és szeresd, amit csinálsz… Ne dőlj be azoknak, akik azt mondják a szerencsén múlik minden. Ez nem igaz. A sikeres vállalkozás felépítése küzdelem és nehéz út. De lehet, hogy ez az én hiedelmem, amit a felépítésről gondolok?! 😉